sobota, 4 stycznia 2014

Piernik Korzenny

Piernik korzenny  na prośbę Ewuni na Święta Bożego Narodzenia

Składniki:
·         1 szklanka mąki ryżowej  
·         ¾ szklanki mąki do ciast (Schar)
·         ½ szklanki skrobi kukurydzianej (Balviten)
·         1 szklanka jasno-brązowego cukru
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (Balviten)
·         ½ łyżeczki sody oczyszczonej
·         2 łyżki przyprawa korzennej do Piernika (Kotanyi)
·         Szczypta soli
·         2 duże rozbełtane jajka
·         ¼ szklanki oleju kokosowego
·         ½ szklanki syropu z agawy i miodu (mniej więcej pół na pół)
·         4 łyżki wody


Przygotowanie:

1.       Nagrzać piekarnik do 160°C.
2.      Foremkę wysmarować oliwą.
3.      Wymieszać wszystkie suche składniki.
4.      Dodać do nich jajka, olej kokosowy, miód z syropem z agawy i wodę.
5.      Za pomocą miksera połączyć składniki.
6.      Całość wlać do foremki.
7.      Piec przez godzinę obserwując.
8.      Rozpuścić w garnku 1 gorzką czekoladę i 1 mleczną czekoladę (Goplany) i oblać piernik.
9.      Poczekać aż wystygnie.

10.   Smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz