Piernik korzenny na prośbę Ewuni na Święta Bożego Narodzenia
Składniki:
Składniki:
·
1
szklanka mąki ryżowej
·
¾
szklanki mąki do ciast (Schar)
·
½
szklanki skrobi kukurydzianej (Balviten)
·
1
szklanka jasno-brązowego cukru
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego (Balviten)
·
½
łyżeczki sody oczyszczonej
·
2
łyżki przyprawa korzennej do Piernika (Kotanyi)
·
Szczypta
soli
·
2
duże rozbełtane jajka
·
¼
szklanki oleju kokosowego
·
½
szklanki syropu z agawy i miodu (mniej więcej pół na pół)
·
4
łyżki wody
Przygotowanie:
1. Nagrzać piekarnik do 160°C.
2. Foremkę wysmarować oliwą.
3. Wymieszać wszystkie suche składniki.
4. Dodać do nich jajka, olej kokosowy, miód
z syropem z agawy i wodę.
5. Za pomocą miksera połączyć składniki.
6. Całość wlać do foremki.
7. Piec przez godzinę obserwując.
8. Rozpuścić w garnku 1 gorzką czekoladę i 1
mleczną czekoladę (Goplany) i oblać
piernik.
9. Poczekać aż wystygnie.
10. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz