sobota, 18 stycznia 2014

Poranne gofry

Składniki: 

Ciasto: 

3 jajka
150 g mąki bezglutenowej (Schar)
150 g mąki ryżowej
1/3 łyżeczki sody
2 łyżki  oleju
1 łyżka masła kokosowego
1 szklanka wody
szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie: 
Śmietana 30% - Piątnica
Łyżeczka cukru pudru
Dżem z wiśni,
Czekolada 'Goplana' 

Wykonanie: 

1. Rozdzielamy żółtka od białek.

2. W głębokim naczyniu ubijamy białka na gęstą pianę.
3. W odrębnej misce mieszamy pozostałe składniki tak by uzyskać efekt 'gęstej śmietany'
(żółtka, 150 g mąki bezglutenowej, 150 g mąki ryżowej, 1/3 łyżeczki sody, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła kokosowego, 1 szklanka wody, szczypta proszku do pieczenia)
4. Rozrobioną masę dodajemy powoli do ubitych wcześniej białek, cały czas mieszamy.
5. Smarujemy olejem gofrownicę (polecamy przedwojenną - rosyjską :P )
6. Smażymy :)
7. Przyozdabiamy wg. uznania.
8. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz