02.01.2014 rok, godzina 09:00, sygnał w telefonie - przypomnienie w telefonie Karola: 'Mamy urodziny'! Długo nie zastanawiając się zasugerowałam Karolowi, że możemy zrobić tort na urodziny jego mamy. Tort Toffifiee - brzmi wyśmienicie! Długo nie czekając pojechaliśmy po niezbędne składniki do sklepu. Już na etapie kremu pojawił się mały kłopot: czym zastąpić cukierki toffifee? Chwyciliśmy słoik z Nutellą.
Do dekoracji tortu wybraliśmy:
- wiórki kokosowe (Biolinie)
- literki i cyferki z czekolady deserowej (Dr Oekter 60 g)
- 1 gorzka czekolada (Goplana)
- 2 alpejskie czekolady (Goplana) - jedną fontannę tortową
Pozostałe składniki mieliśmy w domu :)
Działania rozpoczęliśmy od biszkoptu (nawiasem zachęcamy wszystkich do wcześniejszego, dokładnego zapoznania się z przepisem).
A) Do podstawowego biszkoptu (numer 1) potrzebujemy:
- tortownicę o średnicy 27 cm
- 8 jajek
- 11/4 - 11/2 szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej do ciast (Schar)
- 1/4 – szklanki mąki ziemniaczanej (Kupiec)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Balviten)
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 8 jajek
- 11/4 - 11/2 szklanki cukru drobnego kryształu
- 1 szklanka mąki kukurydzianej do ciast (Schar)
- 1/4 – szklanki mąki ziemniaczanej (Kupiec)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (Balviten)
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
A) Sposób przygotowania biszkoptu podstawowego
1. Wnętrze tortownicy powlekamy tłuszczem i wyścielamy papierem do pieczenia.
2. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
3. Żółtka ucieramy z sokiem z cytryny.
4. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając pod koniec małymi porcjami cukier.
5. Do ubitych białek wlewamy cienkim strumieniem utarte żółtka, stale miksując w jedną stronę mikserem.
6. Do zmiksowanej masy powoli wsypujemy wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia cały czas miksując delikatnie w jedną stronę.
7. Mieszkamy tylko do połączenia się składników.
8. Do piekarnika na najniższy poziom wstawiamy brytfankę z wodą
(woda odparowując nawilży nasz biszkopt - bezglutenowe mąki z reguły są bardzo suche)
(woda odparowując nawilży nasz biszkopt - bezglutenowe mąki z reguły są bardzo suche)
8. Całą masę delikatnie wykładamy do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. W tej temperaturze pieczemy około 20 minut.
9. Zwiększamy temperaturę do 180 °C i pieczemy do momentu upieczenia biszkoptu.
(ponieważ nasz nie do końca się upiekł w czasie wskazanym w przepisie czyli 15 minut. Trzymaliśmy biszkopt w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.
9. Zwiększamy temperaturę do 180 °C i pieczemy do momentu upieczenia biszkoptu.
(ponieważ nasz nie do końca się upiekł w czasie wskazanym w przepisie czyli 15 minut. Trzymaliśmy biszkopt w piekarniku około 30 minut w temperaturze 180°C.
10. Po tym czasie biszkopt sprawdzamy
patyczkiem, jeżeli jest suchy, wyłączamy piekarnik i przy otwartych drzwiczkach
trzymamy ciasto ok. 5 minut.
11. Biszkopt przecinamy na 2 równe kawałki. (proponujemy do przecięcia użyć krawieckiej nici - demonstracja sposobu wkrótce na blogu).
12. Całość odstawiamy.
B) Do biszkoptu awangarda (numer 2) potrzebujemy: - 100 g gorzkiej czekolady (Goplana)
- 4 jajek
- 40 g masła kokosowego + 40 g margaryny (Kasia) [może być 80 g margaryny zamiast masła kokosowego]
- 80 g cukru brązowego (może być biały)
- 200 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Balviten)
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki do ciast (Schar)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (Kupiec)
- 4 jajek
- 40 g masła kokosowego + 40 g margaryny (Kasia) [może być 80 g margaryny zamiast masła kokosowego]
- 80 g cukru brązowego (może być biały)
- 200 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Balviten)
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki do ciast (Schar)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (Kupiec)
B) Sposób przygotowania biszkoptu awangarda:
1. 100 g czekolady siekamy bardzo drobno.
2. Mieszamy posiekaną czekoladę ze 100 g zmielonych migdałów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
3. Uzyskaną masę odstawiamy na bok.
4. W odrębnym naczyniu 40 g masła kokosowego i 40 g margaryny ‘Kasia’ ucieramy z 80 g cukru na puszystą masę.
5. W 4 jajkach oddzielamy żółtka od białek.
6. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo do masy wykonanej z masła i cukru po jednym żółtku (aż do uzyskania efektu ‘kogel mogiel’).
7. Dalej miksując dodajemy 2 łyżki mleka.
8. Do uzyskanej masy wlewamy czekoladę z migdałami.
9. W odrębnym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywno i mieszamy delikatnie szpatułką do utartej masy z czekolady i migdałów.
10. Do uzyskanej całości dodajemy 2 łyżki mąki do ciasta (Shar) i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej (Kupiec)
11. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 12.Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Mieszamy posiekaną czekoladę ze 100 g zmielonych migdałów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia.
3. Uzyskaną masę odstawiamy na bok.
4. W odrębnym naczyniu 40 g masła kokosowego i 40 g margaryny ‘Kasia’ ucieramy z 80 g cukru na puszystą masę.
5. W 4 jajkach oddzielamy żółtka od białek.
6. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodajemy stopniowo do masy wykonanej z masła i cukru po jednym żółtku (aż do uzyskania efektu ‘kogel mogiel’).
7. Dalej miksując dodajemy 2 łyżki mleka.
8. Do uzyskanej masy wlewamy czekoladę z migdałami.
9. W odrębnym naczyniu ubijamy 4 białka na sztywno i mieszamy delikatnie szpatułką do utartej masy z czekolady i migdałów.
10. Do uzyskanej całości dodajemy 2 łyżki mąki do ciasta (Shar) i ¼ łyżki mąki ziemniaczanej (Kupiec)
11. Ciasto przekładamy do tortownicy (o średnicy 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. 12.Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia.
TORT A'LA Ewunia i Karolek
Potrzebujemy:
1. Whisky - Jack Daniels (jest bezglutenowy)
2. Dżem z wiśni (zastosowaliśmy domowej roboty)
3. Nutella
4. 500 g słodkiej, płynnej śmietany (Piątnica)
5. 1 łyżeczka cukru pudru
1. Pierwszy krążek ciasta biszkoptu podstawowego układamy na parterze.
2. Biszkopt skrapiamy delikatnie Whisky – ‘Jack Daniels’ (jest bezglutenowy)
3.
Na dżemie z wiśni rozsmarować krem z bitej śmietany
[500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.]
[500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.]
4. Rozsmarowujemy dżem z wiśni.
5. Na masie układamy drugi krążek ciasta 'biszkoptu awangarda' i
ponownie delikatnie skrapiamy Whisky.
6. Biszkopt smarujemy cienką warstwą nutelli.
7. Układamy kolejny krążek ciasta biszkoptu podstawowego.
8.
Skrapiamy Whisky.
9.
Rozpuszczamy w garnku 2 mleczne czekolady (Goplana) i 1 gorzką czekoladę (Goplana), mieszamy.
10.
Polewamy tort rozpuszczonymi czekoladami tak by cały tort
przykryć.
11.
Tort przyozdabiamy wiórkami kokosowymi lekko posypując.
12.
Tort wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
13.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz