wtorek, 6 maja 2014

Pyszne, lekkie, zdrowe, świeże i kolorowe - po prostu SUSHI





SUSHI






W sushi jest coś co inspiruje. Wyraźnie widać to spacerując ulicami miast. Restauracje sushi wypełnione są po brzegi klientami zajadającymi się futomakami o każdej porze dnia. Sushi ze względu na to, że jest lekkostrawne jest również doskonałą propozycją na kolacje. Istnieje wiele rodzajów sushi tj. futomaki, uramaki, temaki, gunkan-zushi,  nigiri-zushi i wiele wiele innych. 


Mało kto wie, że będące eksportową marką Japonii sushi, powstało gdzieś w południowych regionach kontynentu azjatyckiego a nie na wyspach kraju kwitnącej wiśni. Przyjmuje się, że przywędrowało do Europy z Chin. 






Po krótkiej historii czas przejść do naszej bezglutenowej propozycji sushi. W majówkowy weekend Karol na kolację przygotował sushi tym razem w niestandardowej, ulepszonej wersji.  Oto i one: 

W zestawie znalazły się:
Futomaki,
Uramaki,
Nigiri - zushi.  


Przed wykonaniem poszczególnych rodzajów sushi należy ugotować ryż do sushi przyprawiając go na koniec octem ryżowym (House of Asia).

Futomaki przygotowaliśmy wykorzystując:
- algi morskie (House of Asia),
- ryż do sushi (House of Asia),- biały sezam (House of Asia), do podkreślenia smaku sezam podprażyliśmy.
- pałeczki surimi w zalewie (Panartic Poland),- łosoś wędzony,
- kiwi,
- avocado,
- świeży ogórek.

Uramaki wykonaliśmy z:
- algi morskie (House of Asia),
- ryż do sushi (House of Asia),- biały sezam (House of Asia),
- czarny sezam (House of Asia),- łosoś wędzony,
- kiwi,
- avocado,
- świeży ogórek.

Nigiri - zushi:
- ryż do sushi (House of Asia),- łosoś wędzony,
- paseczek algi morskiej do dekoracji.

Sushi standardowo podaliśmy z wasabi (House of Asia) i sosem sojowym bezglutenowym (Tamari, Kikkoman).Całość doskonale wypełniła gorąca, zielona herbata (Posti).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz