SUSHI
Mało kto wie, że będące eksportową marką Japonii sushi, powstało gdzieś w południowych regionach kontynentu azjatyckiego a nie na wyspach kraju kwitnącej wiśni. Przyjmuje się, że przywędrowało do Europy z Chin.
Po krótkiej historii czas przejść do naszej bezglutenowej propozycji sushi. W majówkowy weekend Karol na kolację przygotował sushi tym razem w niestandardowej, ulepszonej wersji. Oto i one:
Futomaki,
W zestawie znalazły się:
Uramaki,
Nigiri - zushi.
Przed wykonaniem poszczególnych rodzajów sushi należy ugotować ryż do sushi przyprawiając go na koniec octem ryżowym (House of Asia).
Futomaki przygotowaliśmy wykorzystując:
- algi morskie (House of Asia),
- ryż do sushi (House of Asia),- biały sezam (House of Asia), do podkreślenia smaku sezam podprażyliśmy.
- pałeczki surimi w zalewie (Panartic Poland),- łosoś wędzony,
- kiwi,
- avocado,
- świeży ogórek.
Uramaki wykonaliśmy z:
- algi morskie (House of Asia),
- ryż do sushi (House of Asia),- biały sezam (House of Asia),
- czarny sezam (House of Asia),- łosoś wędzony,
- kiwi,
- avocado,
- świeży ogórek.
Nigiri - zushi:
- ryż do sushi (House of Asia),- łosoś wędzony,
- paseczek algi morskiej do dekoracji.
Sushi standardowo podaliśmy z wasabi (House of Asia) i sosem sojowym bezglutenowym (Tamari, Kikkoman).Całość doskonale wypełniła gorąca, zielona herbata (Posti).
- ryż do sushi (House of Asia),- biały sezam (House of Asia),
- czarny sezam (House of Asia),- łosoś wędzony,
- kiwi,
- avocado,
- świeży ogórek.
Nigiri - zushi:
- ryż do sushi (House of Asia),- łosoś wędzony,
- paseczek algi morskiej do dekoracji.
Sushi standardowo podaliśmy z wasabi (House of Asia) i sosem sojowym bezglutenowym (Tamari, Kikkoman).Całość doskonale wypełniła gorąca, zielona herbata (Posti).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za Twój komentarz