sobota, 24 maja 2014

Pieczone jabłka z czekoladą



Propozycja na lekkostrawny podwieczorek, a jednocześnie odrobinę osłody w postaci czekolady. To wszystko bezglutenowe!

Pieczone jabłko z czekoladą to wyśmienite danie dla wszystkich spragnionych odrobiny słodyczy. Pieczone jabłko jest jednocześnie lekkostrawnym i pełnowartościowym posiłkiem. Jabłko w połączeniu z suszonymi owocami to bomba witaminowa!

Jabłka są fantastycznym środkiem pomagającym przy zaparciach. Ponadto to doskonała opcja dla wszystkich zmagających się z niedokrwistością. Ten magiczny owoc wypełniony witaminą C możemy podawać na wiele sposobów.

Dzisiaj proponuję pieczone jabłko z suszonymi owocami w polewie gorzkiej czekolady!


Składniki:
gorzka czekolada 60% (Goplana - produkt bezglutenowy)
migdały
kandyzowana skórka pomarańcza
cynamon

Przygotowanie:
Jabłka należy umyć i wydrążyć gniazda nasienne, (które można zjeść - mają niesamowite właściwości! przeczytaj o tym: gniazda nasienne).Zmielić migdały, dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, cynamonu. Tą mieszanką wypełnić jabłka. Ułożyć na blasze i piec przez około 25-30 minut w 180 stopni C. Do momentu aż będą miękkie.
Na około 5 minut przed wyciągnięciem jabłek z piekarnika w garnuszku roztopić gorzką czekoladę i po wyjęciu blachy z piekarnika przykryć jabłka polewą czekoladową. Smacznego!


1 porcja zawiera (w przybliżeniu):
244kcal
3,5g białka
8,3g tłuszczów
44,1g węglowodanów
6,8g błonnika




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz