poniedziałek, 22 września 2014

Bezglutenowa zupa krem z dyni



Ah! niesamowita, jesienna aura nas 'dopadła'. Wokół pełno kolorowych liści, rozbawionych dzieci zbierających kasztany i  zakochanych par spacerujących ulicami miasta. Kobiety i mężczyźni otuleni cieplejszymi swetrami. Promienie słoneczne oświetlają swą ciepłą barwą cały krajobraz. To złota polska jesień tak nieoficjalnie wstąpiła na ulice miast, a oficjalnie przywita nas 23 września. Korzystając z dobrodziejstw jakie w swym 'koszu' przynosi nam natura postanowiłam zrobić zupę krem z dyni w wersji bezglutenowej.

To pożywna propozycja zarówno na śniadanie jak i rozgrzewającą kolację.


Czego będziesz potrzebować?

1 litr mleka (może być sojowe)
1/4 dyni (posiekanej w drobną kosteczkę)
mąka amarantusowa
jajko 

sól 






Wykonanie:
Do garnka na dno wlej niewielką ilość wody. Chwilkę podgotuj. Następnie do garnka wrzuć obraną ze skórki, drobno pokrojoną w kostkę  dynię. Gotuj, od czasu do czasu mieszając. Tak, by dynia nie przywarła do dna garnka. W tym samym czasie w odrębnej misce rozbij jajko, dodaj odrobinę i wsypuj niewielkimi partiami mąkę amarantusową. Wygniataj ciasto aż do momentu uzyskania zbitej kuleczki (przypominającej ciasto na pizzę). Z dużej kulki wykonaj niewielkie kuleczki. Odstaw na bok. Kiedy dynia w garnku rozpuści się, garnek na chwilę odstaw na bok. W tym czasie zagotuj mleko. Do gotującego się mleka powoli dodaj przygotowaną wcześniej dynię. Mieszaj. Do powstałej konsystencji wrzuć partiami przygotowane  mączne kuleczki (przecierki). Możesz je rozciągać w kształcie łezki - zawsze tak robię. Są przepyszne.

O to zupa krem z dyni gotowa. Życzę smacznego. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz