środa, 10 września 2014

Sok 'Imbirowe jabłuszko'

Seria soków :)) mmm


Dlaczego ostatnio tak desperacko eksperymentuje z sokami? Z bardzo prostej przyczyny. Osoby mające celiakię bardzo często są posiadaczami 'leniwych jelit' (nazywam to 'zamuleniem').

Jelita, które są oporne na szybką pracę i 100%-owe wchłanianie trzeba trochę wspomóc. Dzięki sokom jelita bezpośrednio wchłaniają i transportują witaminy do organizmu. Nie muszą segregować na potrzebne i niepotrzebne.

Dzięki temu pozbawiamy nasze jelita wysiłku i zmniejszamy wydatek energetyczny na trawienie. W owocach i warzywach niektóre enzymy, witaminy (A, C, B, PP)  oraz składniki mineralne (żelazo, potas) są uwięzione w niestrawionym błonniku i w związku z tym nie zostają przyswojone przez organizm. 


Wypijając sok, wszystkie te właściwości są dostępne dla organizmu już po 15 minutach.

Zapraszam do wspólnego eksperymentowania.

Dzisiaj w naszym menu: Sok 'imbirowe jabłuszko'.


Azjatycki afrodyzjak - IMBIR - to on wiedzie prym w soku i podkreśla smak jabłek.

Działanie Imbiru:  
ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, wzmaga apetyt, zmniejsza zlepianie płytek krwi, uśmierza bóle PMS, przeciwdziała, łagodzi bóle miesiączkowe, zwiększa koncentrację, pobudza krążenie krwi, rozgrzewa cały organizm, leczy przeziębienia, przynosi ulgę chorym stawom, działa przeciwobrzękowo, ma działania odkażające i odświeżające - odświeża jamę ustną, pozostawia przyjemny zapach, pobudza organy płciowe dlatego też w Azji uważany jest za Afrodyzjak.



Jakich składników potrzebujesz?
4 jabłka,
1 łodyga selera naciowego,
1 marchew,
2,5 cm świeżego imbiru,
mielona kardamonu,
mielona gałka muszkatołowa.



Wszystkie składniki dokładnie przeciskamy przez sokowirówkę i mieszamy.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz